Frågor om Tandimplantat

Här har vi samlat några vanliga frågor om tandimplantat och svar.

Har du någon annan fråga är du välkommen att använda formuläret så svarar vi dig så snart vi kan.

Vem behöver tandimplantat?

Alla personer som förlorat en, flera eller alla tänder av olika orsaker och anledningar men vill ha tanden eller tänderna tillbaka på ett estetiskt tilltalande sätt, bör överväga att välja tandimplantat. Att få implantat är inte som att gå och köpa en reservdel, det måste finnas förutsättningar för att kunna sätta dit ett  (eller flera) implantat också. Det ser man vanligen via röntgen, där man tittat på bentäthet och kvalitet.

Kommer tandimplantatet att bli lika fint som om de vore mina egna tänder?

Resultatet utseendemässigt är beroende av de anatomiska förutsättningarna. Den mest avgörande faktorn är hur mycket käkben som försvunnit med åren. Om förutsättningarna är de rätta blir resultatet perfekt. Olika material finns till kronorna och de ser lite olika ut.

Är förutsättningarna goda för en lyckad behandling?

De är mycket goda. Omkring 95-99% av implantaten har fungerat bra under många år. Det gäller såväl implantat av hela käkar som enstaka tänder. *En förutsättning för ett lyckat resultat är att man sköter rengöring och uppföljning.

Gör det ont?

Själva ingreppet görs under lokalbedövning och är smärtfritt. En del svullnad och värk kan förekomma efter ingreppet, på samma sätt som vid en vanlig tandutdragning.

Är det vanligt med besvär efter tandimplantatbehandling?

Komplikationer är ytterst ovanliga. Vissa kan uppleva besvär med att tala tydligt, främst om man saknat många tänder en längre tid, men dessa problem går att lösa tillsammans med tandläkaren och lite egen träning.

Finns det biverkningar som man ska vara beredd på?

Det är inte vanligt med direkta biverkningar, men de biverkningar som finns kan dock vara ganska besvärliga, bland annat kan benförlust runt implantatet uppkomma efter en tid, något man jobbar med att lösa. I samband med operation rekommenderas antibiotika som en del kan känna av, men det är övergående.

Vad kostar behandlingen?

Det faktiska priset är svårt att sätta då den statliga ersättningsnivån kan variera hos olika patienter, reglerna för högkostnadsskyddet finner du på Försäkringskassans sidor. Vi utfärdar alltid ett kostnadsförslag där såväl den totala kostnaden samt patientkostnaden framgår.

Vad som påverkar priset är bl a:

  • Antalet tandimplantat och vilket implantat som passar.
  • Hur stor del av kostnaden som hamnar på försäkringskassan
  • Tandnummer 6, betalar försäkringskassan inget för
  • Finns det tillräckligt med ben?
  • Behövs det tomografisk röntgen?
  • Behövs det zirkonium tand (estetiskt)
  • Din nivå i ersättningstrappan påverkar priset
    …osv

Vad kostar tandimplantat?

Cirkapriserna är följande, utan avkall på kvalitet*: Det faktiska priset är svårt att sätta då ersättningsnivån kan variera hos olika patienter. Vi utfärdar alltid ett kostnadsförslag där hänsyn till den individuella ersättningen tas med.

  • En hel överkäke: 40-50 000 kr, med porslinständer
  • En hel underkäke: 30 – 40 000 kr med porslinständer
  • 2 st implantat: 25000 kr
  • 1 st implantat: 12000-18000 Kr

* Materialet i implantaten/kronan kan skifta och priserna skiftar efter val av material. De angivna priserna är grundpriser.

Ställ din fråga här nedan om vad du vill när det gäller frågor om tandimplantat, implantattyper eller för en konsultation.

    Frågor om tandimplantat

    NobelBiocare Straumannzircosol implants