Tandimplantat Behandlingen – Steg för steg mot ett vackrare leende…

Att kunna visa upp ett leende eller ett skratt är ett steg mot livskvalitet för i stort sett vem som helst. Vi visar här på de olika stegen att ta i tandimplantat behandlingen till ett nytt leende. I dag ska ingen behöva ha dåliga tänder eller sakna tänder.

Tandimplantat vid tandlossning?

Vi vet att behovet är stort och det är många som av olika anledningar går med dåliga tänder, det gör ont och det ser inte så roligt ut. En del till och med isolerar sig från socialt umgänge på grund av det och missar därmed en massa möjligheter till trivsamt umgänge. Ska det verkligen behöva vara så i ett modernt samhälle? Givetvis inte och vi har specialiserat oss på att återskapa ett utseende som skapar egen trivsel.

Tandimplantat alla tänder pris

I och med att vi är anslutna till Försäkringskassans tandvårdssystem för ersättningar så reduceras den egna kostnaden, för helt billigt är det inte trots att stora delar av kostnaden täcks till 85% av statliga medel sk tandvårdsstöd.

leende steg

Tandimplantat behandlingen

Vi har skrivit ner hur tandimplantat behandlingen vanligen går till i en steg för steg lista. Detta för att du ska få ett grepp på vad en implantatbehandling innebär för dig. I och med att olika individer fungerar lite olika så sätter vi inte några givna tidsperioder utan de kan skilja sig åt ganska mycket.

Man kan lätt generalisera och säga att få implantat tar sig eller så lång tid, men faktum är att det kan skilja en hel del från första besök till att man fått sitt implantat på plats med krona och kontroller. Men kortast tid att räkna med är 6 månader. Tandkött och ben måste anpassa sig innan behandlingen räknas som avslutad.
De olika tiderna kan bero på ett flertal parametrar. Efterkontroller är inte inräknade men kommer att behöva göras regelbundet.

  • Ålder
  • Hälsa
  • Munhygien
  • Skötsel

Tandimplantat Behandlingen steg för steg

BESÖK 1. Tandimplantat konsultation

Vi går igenom fallet gemensamt, oftast måste ytterligare röntgenbilder tas för att bedöma benmängden. Kostnadsförslag skrivs ut med fast pris och efter de förutsättningar men vet. Prognos och cirkatid om när allt skall bli färdigt ges. Eventuellt recept på antibiotika skrivs ut, man påbörjar vanligen antibiotikakuren dagen före operation för att undvika infektioner.

BESÖK 2. Operationsdag:

Effektiva operationstiden är 15-50 minuter beroende på operationstypen. Ett singelimplantat tar c:a 15 min. Implantat i hel käke tar ca 50 min.
Postoperativ information att följa för patient efter implantatoperation
Du har nu blivit opererad och fått en eller flera fixturer inopererade. Läkningsprocessen kan ta olika lång tid för olika patienter. Det är mycket viktigt att det läker fint efter operationen. Mot svullnad och blödning får du kompresser att ha vid operationsområdet (2-3 dagar och nätter) på det sättet som tandläkaren visar dig. Håll dig gärna i stillhet och höj huvudändan med extra kudde till natten.
Efter måltider är det viktigt för dig att skölja med koksalt eller Andolex (finns på apoteket).

Tips

Du kan också göra en egen koksaltlösning. Koka upp 1 liter vatten och 2 msk salt och låt svalna.
Skonsam kost är att föredra.
Borsta tänderna som vanligt i de områden som inte är opererade och efter ett par dygn, när det inte längre blöder, kan du börja med försiktig rengöring vid det opererade området.
Dålig andedräkt och obehaglig smak i munnen är normalt en period.
Om möjligt ha ej krävande arbetsuppgifter de första dagarna efter operation.
Under läkningsperocessen, som är individuell, växer fixturerna fast i käkbenet.

Besök 3. Suturborttagning:

Efter 7-10 dagar skall du komma för att ta bort de suturer som inte redan fallit bort. Om det går justerar vi även den eventuella protesen som du ska använda under läkningsperioden.

Besök 4. Läkdistanser på tandimplantat 2 veckor – 9 månader.

Nu har tandimplantaten växt fast i benet, man lägger ett lock/läkdistans över tandimplantatet. Läkningen skall ske FINT runt distansen. Skölj med koksalt morgon och kväll. Efter 3 dagar skall du börja borsta runt dessa distanser.
Du får inte använda dessa läkdistanser som tänder att bita med.

Besök 5.

Avtryck, man beställer tand eller flera tänder efter ett avtryck av käkarna.

Besök 6-8.

Utlämning, behövs det inga utprovningar går det fort, men annars kan det ta längre tid. Men nu är tänderna fast enligt principen: ” den som väntar på något gott, väntar inte för länge”

Återbesök är ett KRAV för att garantin skall gälla (se nedan)

Förutsättning för livstidsgarantin på implantaten samt 2 års garantin på tänderna:

Du skall sköta munhygienen själv. Sedan skall du som vanligt gå på årliga kontroller hos din tandläkare. Vi kommer att specifikt kontrollera implantaten efter 6 månader, 1 år, 3 år och 5 år. Vi har ett speciellt kontrollschema för att följa upp att implantatkontroll regelbundet utförs. Kontrollschema kan du beställa av oss. Skulle du inte kunna visa upp ett sådan schema efter fem år så gäller inte garantin alls från vår sida. Det får differentiera på max 4 månader.