Tandimplantat: Allt du behöver veta

Ett tandimplantat utförs genom att infoga konstgjorda tandrötter. Dessa implantat binder till käftbenet, så att tandläkaren eller munkirurgen kan placera ersättningständer som kallas kronor. Tandimplantat kan vara ett alternativ om du har en eller flera permanenta tänder som saknas. De är gjorda för att se ut, känna och fungera som dina naturliga tänder

Tandimplantat

Hur går det till?

Implantatet är tillverkat av titan och andra material som smälter samman med käftbenet och imiterar roten på en tand. Denna konstgjorda rot gör det möjligt för tandläkaren att säkra dina ersättningständer så att de känns stabila och smälter in i dina omgivande tänder.

Att få tandimplantat kräver flera besök, inklusive ett samråd samt ett besök för att placera implantatet och ett annat för att fästa de nya tänderna.

Växande barn kanske inte kan få ett tandimplantat förrän deras käfttillväxt och utveckling är klar. Växande barn kanske inte kan få ett tandimplantat förrän deras käfttillväxt och utveckling är klar.

Om du röker kanske din tandläkare inte rekommenderar operation eftersom rökning kan sakta läkning. Prata med din tandläkare om din medicinska historia och livsstilsvanor för att säkerställa att du är en bra kandidat för ingreppet.

Syftet med tandimplantat?

Ett tandimplantat kan ersätta en eller flera permanenta tänder som har gått förlorade på grund av skada, tandköttssjukdom, tandförfall eller infektion. När du pratar med din tandläkare vid det första mötet kan de diskutera andra alternativ för att byta ut tänderna. T.ex. proteser. De kommer att diskutera med dig om du har tillräckligt med utrymme och ben i området för den saknade tanden för ingreppet. Om din tand har saknats ett tag kan du ha benförlust och kanske behöva ett bentransplantat innan du kan fortsätta med tandimplantatkirurgi.

Brånemark_system

Hur förbereder man sig?

Innan proceduren kommer du att träffa din tandläkare för ett första samråd. Din tandläkare ger dig en omfattande undersökning. De tar röntgen och diskuterar med dig alternativen för att utveckla en plan för implantatoperationen. När du väl har utvecklat en plan och de har fastställt att du har god hälsa planerar de operationstiden. Om din tandläkare rekommenderar IV-sedering för proceduren, måste du ordna med att någon tar dig hem den dagen.

Mat och dryck

Om du får lokalbedövning kan du äta en lätt måltid några timmar före ingreppet. Om proceduren kommer att göras under IV-sedering, rekommenderas du att inte äta något efter midnatt natten innan operationen för att se till att magen är tom.

Läs gärna mer om implantat och tekniker